Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σία Κοσκινά: Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα! (Συνέντευξη)


Πολλοί τη γνωρίζουν μέσα από τις μεταγλωττίσεις που κάνει για ταινίες και σειρές κινουμένων σχεδίων, άλλοι την γνωρίζουν ως αυθεντία του musical, άλλοι ως coach στην εκπομπή «Your Face Sounds Familiar». Όπως και να ‘χει η Σία Κοσκινά είναι μια προσωπικότητα που δεν περνά απαρατήρητη. Η ταλαντούχα performer με τη μαγευτική φωνή καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή και να στρέφει τα βλέμματα πάνω της. Η ιδρύτρια της μοναδικής σχολής musical στην Ελλάδα (School of PMTP by Sia Koskina) ανοίγει τα χαρτιά της αποκλειστικά στο «plan b» και μιλά για τη μεγάλη της αγάπη, το musical, τη μεταγλώττιση, τη συμμετοχή της στο «YFSF» του Ant1  καθώς και για το τραγούδι της που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό με τίτλο «Ρετρό». Απολαύστε τη Σία Κοσκινά.

Πότε και πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στη μουσική και το musical; Τι σε παρακίνησε στo να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο είδος θεάτρου;

Τελείωνα το δημοτικό όταν είδα στην τηλεόραση την εκπληκτική ταινία «Funny girl» με την Barbra Streisand! Αυτό λειτούργησε καταλυτικά στο να επιλέξω τι θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω, οπότε δεν ταλαιπωρήθηκα καθόλου στο να αποφασίσω! Αργότερα ανακάλυψα ότι... είχα ένα καλό αυτί και ότι μπορούσα να τραγουδάω τα τραγούδια της! Στο γυμνάσιο βέβαια είχα ήδη μια πολύ μεγάλη συλλογή από τους δίσκους της! Επίσης, λάτρευα και τη Μαρία Κάλλας και συνήθως την μιμούμουν. Παράλληλα, ασχολήθηκα και με τον χορό και έτσι όλα ήρθαν απλά και οργανικά.

Τι είναι το musical για εσένα; Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ακολουθήσει το συγκεκριμένο είδος;

Το μιούζικαλ είναι το πιο δυνατό και διαδεδομένο είδος θεάματος στις μέρες μας, αφού απαιτεί όχι μόνο να χορεύεις, να παίζεις και να τραγουδάς με ευκολία, αλλά τώρα πια να έχεις και ακροβατικές ικανότητες, να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο, να κάνεις το ζογκλέρ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός τεχνών αρκετά βασανιστικός μέχρι να τον αποκτήσεις, εξίσου μαγικός κι εθιστικός ώστε να μην τον προδώσεις ποτέ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου musical και ποιος/α αγαπημένος/η ηθοποιός/ τραγουδιστής σε musical;

Έχω πολλά αγαπημένα μιούζικαλ και είναι πολλοί οι ερμηνευτές του εξωτερικού που ασκούν το είδος με επιδεξιότητα, ταλέντο και άψογο επαγγελματισμό! Εκτός από τις βετεράνους Streisand, Garland, Minnelli, Maclaine,  Miller και τους αγαπημένους αυθεντικούς Kelly, ,Aster, Rooney και άλλους,  οι performers που ενέπνευσαν τη γενιά μου είναι οι Patty LuPone, Chita Rivera, Elaine Page, Michael Ball, Ruthie Henshal, Ute Lemper και τα τελευταία χρόνια, η Sierra Boggess ο Ramin Karimlou, Lea SalongaBernadette Peters, κ.α

Είσαι η ιδρύτρια του  «School of PMTP», της μοναδικής σχολής musical στην Ελλάδα. Πώς και πότε αποφάσισες να μετατρέψεις την αγάπη σου για το συγκεκριμένο είδος σε σχολή; 
Είναι αυστηρή η καθηγήτρια Σία Κοσκινά; Μίλησέ μας για τη σχολή.


Από τη στιγμή που γύρισα στην Ελλάδα μετά τις σπουδές μου στο Λονδίνο, και μέσα από τη συνεργασία μου με ταλαντούχους ηθοποιούς στο θέατρο, αντιλήφθηκα το κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση επάνω στο χορό και στο τραγούδι! Δίνοντας συμβουλές στους συναδέλφους μου, ανακάλυψα τη μεταδοτικότητα και το ταλέντο μου να αναλύω μια τεχνικής φύσεως πληροφορία επάνω στο κάθε είδος... Έτσι, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ενισχύσω το εισόδημά μου παραδίδοντας  κάποια μαθήματα. Αυτό με οδήγησε στο να φτιάξω τελικά την δική μου σχολή παίρνοντας όλο το ρίσκο της κρίσης που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα. Κι εμπιστευόμενη μόνο το ένστικτο μου για την εξέλιξη του μιούζικαλ που θα ερχόταν... Στάθηκα τυχερή στη ζωή μου και νιώθω απερίγραπτη ικανοποίηση!  Τώρα, το να διευθύνεις μία σχολή εξολοκλήρου  εσύ, να δίνεις κατευθυντήριες γραμμές σε καθηγητές, να συγκροτείς το μυαλό και το χαρακτήρα των σπουδαστών, να οδηγείς ανθρώπους που σε εμπιστεύονται είναι από μόνο του  δύσκολο και έχει τεράστια ευθύνη! Φυσικά, χρειάζεται σταθερότητα, οργανωτικότητα, και πειθαρχία! Ομολογώ βέβαια ότι υπάρχουν στιγμές που είμαι αυστηρή, κυρίως με τους επαγγελματίες , και άλλες που γίνομαι ένα με τα παιδιά, γελάμε και παίζουμε! 

Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο PMTP;

Η συμμετοχή είναι αρκετή ώστε να μας συντηρεί και μάλιστα να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον! Το έδαφός μας κυρίως το κερδίζουμε με το καλό μας όνομα από το άρτιο αποτέλεσμα της δουλειάς μας! 

Έχουν συμμετάσχει μαθητές του  PMPT σε γνωστές παραστάσεις musical;

Φυσικά, η σχολή προωθεί τα παιδιά που αποφοιτούν, στο χώρο του θεάματος στη χώρα μας, κυρίως  στα αθηναϊκά θέατρα ή τους δίνει ευκαιρία για σπουδές ή δουλειά στο εξωτερικό! Αυτή τη στιγμή, τρία παιδιά μας σπουδάζουν στο “Steps On Broadway” στην Νέα Υόρκη, με υποτροφίες, πέντε δικά μας παιδιά είχαν βασικούς ρόλους στο θίασο του Cats που ανέβηκε το χειμώνα στο θέατρο Ελληνικός Κόσμος, κι ακόμη, μικρά αγόρια και κορίτσια θα είναι μέλη του θιάσου της Matilda που ετοιμάζεται , ενώ αρκετά παιδιά μας είχαν συμπεριληφθεί τα τελευταία 6 χρόνια σε θιάσους μεγάλων μιούζικαλ όπως Evita, Grease, Hair, Mamma Mia, Jesus Christ superstar, Nine, Annie και άλλων. Επιπλέον μία απόφοιτήσσασα πρόκειται να συμμετάσχει με βασικό ρόλο στην παράσταση του Company στο Ηρώδειο με την Καμεράτα! Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος μας επετεύχθη.

Επισκεφθείτε το site της σχολής  ΕΔΩ

Οι Έλληνες δείχνουν να εξοικειώνονται τα τελευταία χρόνια με το musical, θεωρείς πως αυτό το είδος μπορεί να γίνει κομμάτι της κουλτούρας του Έλληνα ή απλά είναι μια ακόμη «μόδα», που θα περάσει;

Το μιούζικαλ δεν είναι μόδα, ήρθε για να μείνει! Ήδη το έχουμε πια συνηθίσει και το αγαπάμε! Το αποδεικνύουν τα ασφυκτικά γεμάτα θέατρα που ανεβάζουν μιούζικαλ! Επίσης,  να πούμε ότι συνεχώς γεννιούνται νέα κι έτσι υπάρχει μεγάλη γκάμα έργων που δεν έχουν ανέβει ακόμα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα, εκπαιδεύονται ταλαντούχοι  ερμηνευτές που μπορούν να τα στηρίξουν! «Πάμε μόνο μπροστά» και αυτό είναι το μότο μας! 

Τα τελευταία χρόνια πολλές παραστάσεις του είδους έχουν ανέβει σε μεγάλα θέατρα και με μεγάλη απήχηση. Πώς βλέπεις το γεγονός ότι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πολλές φορές, βλέπουμε άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη έως και καθόλου κατάρτιση πάνω στο musical;

Εκεί κουμάντο κάνει το box office! Το μιούζικαλ είναι ένα φαντασμαγορικό είδος, οι παραγωγές που απαιτούνται είναι μεγάλες κι έτσι θα πρέπει να υπάρξει μία δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μην «μπει μέσα» η επιχείρηση! Κατανοητό, αρκεί οι άνθρωποι που επιλέγονται να έχουν την υπευθυνότητα να το «πάρουν ζεστά»! 

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους εργασίας. Πως είναι τα πράγματα στο musical; 

Η σχολή μας γεννήθηκε μέσα στην κρίση και η άνοδος του μιούζικαλ στην Ελλάδα ξεκίνησε επίσης μέσα στην κρίση και δεν είναι η πρώτη φορά! Από την ιστορία αποδεικνύεται ότι η άνοδος της τέχνης δεν εξαρτάται από τα πολιτικο-οικονομικά σκηνικά της χώρας, ίσα ίσα, συχνά διανύει μία εντελώς αντίρροπη  πορεία! Ίσως επειδή, όσο πιο πολλά είναι τα αδιέξοδα ενός λαού, τόσο περισσότερο αυτός στρέφεται, επιλεκτικά, στη θρησκεία ή στην τέχνη για να τα ξορκίσει

Σε έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές σε μεταγλωττίσεις κινουμένων σχεδίων. Από τη Barbie μέχρι την Elsa (Frozen). Είναι δύσκολη η δουλειά του μεταγλωττιστή; 

Δεν είναι δύσκολη η δουλειά του μεταγλωττιστή, αφού και ο ίδιος διασκεδάζει μέσα από τα σενάρια και τους χαρακτήρες που μεταγλωττίζει! Φυσικά χρειάζεται μια γρήγορη αποκωδικοποίηση, ορθοφωνία, σωστή αναπνοή, μεγάλη γκάμα φωνών η οποία προκύπτει από την συνθήκη που ζει ο ήρωας, το χιούμορ και βέβαια την ταχύτητα, ώστε να μην αργεί να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα! 


Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές στη μεταγλώττιση; Τι  πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό;

Τεχνικές την μεταγλώττισης δε νομίζω πως υπάρχουν, αφού στόχος είναι η πλησιέστερη  αντιγραφή! Μάλλον ο καθένας βασίζεται στην δική του αποκωδικοποίηση και αντίληψη και βέβαια κάτω από τις συμβουλές του σκηνοθέτη! Συνήθως οδηγούμαστε  από τον τρόπο του ξένου ηθοποιού, όπου καλούμαστε  να αντιγράψουμε ακόμα .... και τα λάθη του!  

Αγαπημένος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που έχεις δανείσει τη φωνή σου;

Λατρεύω την Έλσα του Frozen! Και διασκέδασα ιδιαίτερα μεταγλωττίζοντας τη μαμά Ιμέλντα στην πρόσφατη ταινία της Disney CoCo!!! 


Your Face Sounds Familiar. Ήσουν η coach των παικτώνΠώς ήταν η εμπειρία σου αυτή;

Η μικρή θητεία μου στην τηλεόραση ήταν πολύ ευχάριστη, σ’ έναν ρόλο που λατρεύω και γνωρίζω καλά, αυτόν του Coach!!! Όλες οι διδασκαλίες μου εκεί γινόντουσαν με κέφι αφού στόχος μου ήταν να περάσουμε όλοι  καλά και να γίνουμε όσο πιο ευρηματικοί, περιγραφικοί και  διασκεδαστικοί, ώστε να κεντρίσουμε  το ενδιαφέρον του ακροατή!!! 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το τραγούδι σου με τίτλο «ρετρό». Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον κ. Λαμπρου;

Ο Ανδρέας Λάμπρου κάνει επιτυχίες στην δισκογραφία εδώ και χρόνια! Γνώριζε  τη φωνή μου! Έτσι μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι έχει εμπνευστεί ένα τραγούδι που θα μου ταίριαζε τέλεια! Αυθόρμητα μπήκαμε στούντιο κ το γράψαμε! Διασκεδάσαμε πολύ! Ελπίζω να διασκεδάσει κι ο κόσμος όταν το ακούσει! 

Tο κομμάτι κινείται σε jazz ρυθμούς και μεταφέρει τον ακροατή σε παλαιότερες εποχές. Εσένα προσωπικά σε γοητεύουν οι ρετρό εποχές;

Αγαπώ την τζαζ και βέβαια την ρετρό μουσική! Καλή και η εποχή μας με την εκτονωτική μουσική της, όμως η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερα αριστουργήματα ανακαλύπτουμε ότι γράφτηκαν! Το κλασσικό είναι πάντα διαχρονικό γιατί είναι αληθινό! 

Το τραγούδι σε κάποιο στίχο αναφέρει τη Μεριλιν Μονρό. Αν ήσουν "ντίβα" της τότε εποχής, ποια θα ήσουν και γιατί?

Χα χα ωραία ερώτηση! Νομίζω ότι μία γυναίκα πρέπει να έχει στόφα ντίβας για να εμπνεύσει τους θαυμαστές της να της δώσουν αυτόν τον τίτλο! Αν είχα καταφέρει κάτι τέτοιο θα προτιμούσα να ήμουν μια ντίβα «τύπου» Rita Hayworth! 

Aκούστε το:



Σχέδια για το καλοκαίρι;

Ο περσινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός και στη σχολή της PMTP, αλλά και μέσα από όμορφες προσωπικές εμφανίσεις δίπλα σε πολύ αξιόλογους μουσικούς που είχα την τιμή να συνεργαστώ, όπως ο σαξοφωνίστας & πιανίστας Θάνος Γεωργουλάς, ο κιθαρίστας Παντελής Γαργουλάκης , ο Αμερικανός μπασίστας John Costalupes, ο μαέστρος Κωνσταντίνος Παγιάτης  και ο σκηνοθέτης Πάνος Αμαραντίδης! Ονειρεύομαι ένα ήρεμο καλοκαίρι που θα γεμίσει τις μπαταρίες μου με όμορφα - μιούζικαλοσχέδια  για τον επόμενο χειμώνα! 


Συνέντευξη: Χάρης Γκουτζουμάνος


****
Hustbrand

Aνακάλυψε τα μοναδικά προϊόντα της Hustbrand ΕΔΩ. Η Hustbrand διαθέτει τεράστια πικοιλία σε γυαλιά ηλίου, βραχιόλα και ρολόγια. Χρησιμοποιώντας τον κωδικό "HARRYG20" έχεις 20%  έκπτωση σε κάθε αγορά.



Social media 
-----------------------
facebook: Harry Goutzoumanos
Instagram: mrharrygi
YouTube:Harry Stories

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

To demo της Παπαρίζου για το «fuego» (AUDIO)

Η Ελένη Φουρέιρα, η εκπρόσωπος της Κύπρου στον φετινό διαγωνισμό της  Eurovision , φαίνεται πως δεν είναι η μόνη που έχει τραγουδήσει το τραγούδι του  Alex   Papaconstantinou , « Fuego ». Σύμφωνα με πληροφορίες η Έλενα Παπαρίζου είχε ηχογραφήσει πρώτη το κομμάτι σε μορφή  demo .  Η τραγουδίστρια είχε δεχθεί αρχικά πρόταση από την Κύπρο,να εκπροσωπήσει τη χώρα, όμως αρνήθηκε και τελικά επελέγει η Ελένη Φουρέιρα. Η ιστοσελίδα που ανήρτησε πρώτη το τραγούδι, το έχει αφαιρέσει. Μόνο στο Plan b μπoρείτε να ακούσετε ολόκληρητολόκληρη εκτέλεση της Έλενας Παραρίζου. Κείμενο: Χάρης Γκουτζουμάνος Διάβασε επίσης: Φουρέιρα - Παπαρίζου ξανά στη Eurovision Social media ----------------------- facebook:  Harry Goutzoumanos Instagram:  mrharrygi YouTube: Harry Stories

Οι Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των επωνύμων στο "Plan b" (VIDEO)

Καλησπέρα  φίλες και φίλοι αναγνώστες. Πως είστε; τι κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε μπει ήδη στο εορταστικό κλίμα καθώς είμαστε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα. Το δέντρο έχει στολιστεί, τα λαμπάκια "χορεύουν" στους διάφορους ρυθμούς, η φωτιά στο τζάκι "τρίζει", τα κάστανα ψήνονται, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες βρίσκονται στις πιατέλες τους έτοιμοι προς κατανάλωση. Η ομορφότερη και πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου είναι εδώ! Χριστούγεννα. Μια λέξη, χίλια συναισθήματα. Τα Χριστούγεννα έχουν μια ξεχωριστή μαγεία και κανείς δεν μπορεί να τα περιγράψει με μία μόνο λέξη. Τα Χριστούγεννα είναι μυρωδιές, είναι αρώματα, μουσικές, αγάπη, στοργή, δώρα, ένα στολισμένο δέντρο, ένα γιορτινό τραπέζι με συγγενείς… Τα Χριστούγεννα μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε και πάλι παιδιά. Αυτές τις ημέρες μας κάνουν αναπολούμε τις  εποχές που σαν πιτσιρίκια πηγαίναμε για κάλαντα το πρωινό της Παραμονής. Τότε που γράφαμε γράμμα στον Αϊ Βασίλη και περι

Αυτές είναι οι αδερφές Τέγου, που προκαλούν πανικό με το rap χριστιανικό τραγούδι τους.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφέρει να στρέψουν όλα τα βλέμματα πάνω τους. Το πρόσφατο video που  ανέβασαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο facebook, έγινε  αμέσως  viral , αποσπώντας πολλά likes και ακόμα περισσότερα σχόλια.  Ο λόγος για τις τρεις αδερφές Τέγου, Βασιλική,   Άννα -Μαρία  και  Αλεξάνδρα  από την Αθήνα.   Στο video τα κορίτσια τραγουδούν για τον Ιησού Χριστό σε  rap/trap style , συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής.  Δείτε εδώ το video: Τ ο video κατάφερε να γίνει viral κυρίως λόγω της θεματολογίας του.  Σε μια χώρα, όπου το θέμα "θρησκεία" αποτελεί taboo, οι αδερφές Τέγου ορθώνουν το ανάστημά τους και με όπλα τις φωνές τους τραγουδούν για τον Χριστιανισμό.  Το τραγούδι των αδερφών Τέγου, έχει αποσπάσει αρκετά σχόλια, κυρίως θετικά, τα οποία εστιάζουν στις φωνητικές ικανότητες των κοριτσιών. Δεν λείπουν όμως και τα αρνητικά, τα οποία θίγουν θέματα θρησκείας. Τα κορίτσια έχουν αναρτήσει αρκετά τραγούδια στους λογαριασμούς τους

Plan b: Άκου ΕΔΩ τα νέα τραγούδια της Ελένης Φουρέιρα!

Η Ελένη Φουρέιρα αναμφισβήτητα θεωρείται μια από τις πιο κορυφαίες Ελληνίδες ποπ τραγουδίστριες. Μετά την επιτυχία της στην περσινή Eurovision (2018), κατάφερε σε λίγο χρονικό διάστημα να μαγέψει το κοινό της Ευρώπης. Το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμά της είναι βαρύ και απαιτητικό με πολυάριθμες εμφανίσεις  σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Τα διεθνή singles της κάνουν πάταγο και εμάς πολύ υπερήφανους.  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το πρώτο της διεθνές EP, με τίτλο «Gypsy Woman», από την Panik Records. Το album προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο μέσω spotify. Τα πέντε νέα κομμάτια του mini album δεν υπάρχουν δυστυχώς  στο youtube. Αν θες όμως να τα ακούσεις ολόκληρα, χωρίς να ανακατευτείς  με spotify, το "p lan b" σου έχει τη λύση. Εδώ μπορείς να ακούσεις και τα 5 νέα tracks της Ελένης. Enjoy!!! Maria: Call ya: Barcelona: El ritmo psicodelico: Gypsy woman: Διάβασε επίσης: Σία Κοσκινά: Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα! (Συ