Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπύρος Μπιμπίλας: ο ηθοποιός "χαμαιλέων" ανοίγει τα χαρτιά του στο Plan b! (Συνέντευξη)


Ο σημερινός καλεσμένος του "plan b", δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας άνθρωπος αεικίνητος, με έντονη προσωπικότητα και αρκετά αγαπητός απο το  κόσμο. Αν και το ευρύτερο κοινό τον γνωρίζει μέσα από επιτυχημένες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ο Σπύρος Μπιμπίλας έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του αποτελεί η μεταγλώττιση κινουμένων σχεδίων. Οι μικροί μας φίλοι ίσως τον γνωρίζουν ως Μπαγκς Μπανι, ο οποίος είναι και ο μακροβιότερος voice over ρόλος του ηθοποιού. Η μεγάλη ευκολία του να μεταπηδά από την κωμωδία στο δράμα και αντίστροφα, τον κατατάσσει σε έναν από τους πιο ταλαντούχους και αξιόλογους ηθοποιούς. Αυτή την περίοδο εμφανίζεται στην θεατρική παράσταση "Μακρυκωσταίοι και Κωντογιώργηδες", των Σακκελάριου- Γιαννακόπουλου σε διασκευή των Ρέππα-Παπαθανασίου, στο θέατρο ΒΕΜΠΟ. Ας δούμε τι μας είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Σε ποια ηλικία κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαζί με την λέξη μαμά ψέλισα και τη λέξη ηθοποιός. Επηρεασμένος από τη μαγεία του σινεμά του '60,  ένιωσα πως ανήκω εκεί. Γι' αυτο και είμαι ευτυχισμένος σήμερα... 60 χρόνια μετά.

Ποια δουλειά/συνεργασία σε κινηματογράφο, θέατρο ή τηλεόραση ξεχωρίζεις;
Μετά από τόσες σπουδαίες συνεργασίες, είναι αδύνατον να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Ωστόσο η συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκη, τα 12 χρόνια στο Ανοιχτό Θέατρο του Γ.Μιχαηλίδη, τα πρώτα 5 με το νεανικό Ασκητικό Θέατρο, τα 6 με τον Γιάννη Κακλέα, τα 6 με τον Πέτρο Φιλιππίδη, τα 4 στο Εθνικό, η Επίδαυρος , ο μονόλογος μου "το παγκάκι"  κι αλλα πολλά δεν ξεχνιούνται.

Κάποιοι λένε πως η τέχνη είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Τι είναι για σένα η τέχνη;

Αν το δεχτούμε αυτο πάει να πει οτι  είμαστε ψυχιατρικά ανάπηροι. Εγώ δεν θεωρώ την τεχνη ψυχοθεραπεία. Η τέχνη είναι λύτρωση, είναι μετάδοση σκέψεων, είναι ανάταση ψυχής. Με την τέχνη καλυτερεύουμε τον εαυτό μας και ταυτόχρονα τους άλλους γύρω μας.

Ποιοι ρόλοι σε ιντριγκάρουν πιο πολύ; Υπάρχει κάποιος ρόλος που δεν έχεις παίξει και θα ήθελες πολύ να παίξεις;

Κάθε είδους ρόλος με ιντριγκάρει. Τρελαίνομαι από χαρά όταν αλλάζω πάρα πολύ. Είμαι σπάνιο είδος ηθοποιού, με ευκολία μπορώ να παίξω από δράμα μέχρι ακραία κωμωδία, τραγωδία, επιθεώρηση, μιούζικαλ και κάθε ηλικία, φύλο και τύπο. Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση σε κάτι ή να ψάχνω ντε και καλά να παίξω καποιο ρόλο. Αν πρέπει να επιλέξω, θα ηθελα να υποδυθώ τον "Τρελό" στον Ληρ αλλά έχουμε χρόνο.

Μετά από τόσα χρόνια καριέρας αισθάνεσαι δικαιωμένος από την επιλογή σου να γίνεις ηθοποιός;

Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος,  γιατί έζησα και ζω αυτό που ήθελα από πάντα. Το παιδικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα  και γι' αυτό είμαι τόσο ευτυχισμένος.

Κατά καιρούς βλέπουμε άτομα που δεν έχουν σχέση με την υποκριτική, να παίζουν ρόλους στο θέατρο και στην τηλεόραση. Σε ενοχλεί αυτό; Το θεωρείς υποτιμητικό για τους επαγγελματίες του χώρου;
Δεν με πειράζει καθόλου. Η τέχνη δεν εμποδίζει κανέναν να εκφραστεί. Αν κάποιος έχει αξία, θα μείνει. Αν σπουδάσει υποκριτική μετά, θα είναι καλύτερα. Απλά επειδή είμαστε πολλοί στο θεατρο, καλο θα είναι να μην μπαίνουν και άλλοι. Δεν χωράμε!

Σε έχουμε ακούσει σε αμέτρητες μεταγλωττίσεις σειρών και ταινιών κινουμένων σχεδίων. Θεωρείς ότι η μεταγλώττιση σε βοηθά να παραμένεις «παιδί»; να ξεφεύγεις για λίγο από τη πραγματικότητα;


Δεν υπάρχει ανάγκη να ξεφύγω απο την πραγματικότητα. Η μεταγλώττιση  είναι ένας τομέας της δουλειάς μας, πολύ ιδιαίτερος που μου "πάει", τον κάνω με κέφι και βγάζω κάποια σεβαστά χρήματα. "Παιδί" παραμένω γιατί αγαπώ την ζωή και τη δουλειά.

Αγαπημένος/οι χαρακτήρες που έχεις μεταγλωττίσει; 

Λατρεύω τον Μπάγκς Μπάνυ, στον οποίο δίνω τη φωνή μου επί 30 χρόνια, τον Πιγκλετ (Winnie the pooh) 15 χρόνια, τον Κέρμιτ (muppet show) 12 χρόνια, τα Στρουμφ 25 χρονια, τον Ιαγο στον Αλαντίν (10 χρόνια), τον  Ζαζου (lion king) και τόσους άλλους που αγάπησαν τα παιδιά.

Στο παρελθόν έχεις υποδυ
θεί αρκετούς ρόλους ομοφυλόφιλου. Ένιωσες ποτέ εγκλωβισμένος σε αυτό το μοτίβο; Υπήρξε κάποια στιγμή που να είπες, «φτάνει, θέλω να μου δοθούν και άλλου είδους ρόλοι;».

Δεν ένιωσα εγκλωβισμένος, αλλά ενοχλημένος, που  ήθελαν να με τυποποιήσουν. Είμαι ένας ηθοποιός που παίζει τα πάντα. Αυτό απαίτησα και το πέτυχα. Το ρόλο του gay ασφαλώς και θα τον ξαναπαίξω αν χρειαστεί.
Η ταινία μικρού μήκους «Ελεύθερη βούληση», στην οποία υποδύεσαι τον άστεγο, θίγει έντονα το θέμα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, μέσω της επερχόμενης "κάρτας του πολίτη". Όλοι γνωρίζουν τα πάντα, τίποτα δεν μένει κρυφό.  Πώς το βλέπεις όλο αυτό;
Η ταινία καυτηριάζει την κακή πλευρά της κάρτας του πολίτη. Για σκεφτείτε όμως να μην υπήρχε καθόλου χρήμα και όλα να ήταν πλαστικές κάρτες. Δεν θα υπήρχαν μίζες, ούτε μαύρο χρήμα, ούτε φακελάκια, ούτε φοροδιαφυγή. Θα ήταν όλα φανερά. Όταν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, γιατι να φοβάσαι το φανερό;  Οι απατεώνες και οι φοροφυγάδες, που περνάνε καλά εις βάρος των θυμάτων, είναι οι μοναδικες κατηγορίες που θέλουν τα πάντα κρυφά. Δυστυχώς αυτό το ουτοπικό, ποτέ δεν θα γίνει. Οι καπιταλιστές θέλουν να υπάρχει το "κρυφο" για να κερδίζουν και ας προπαγανδίζουν το "φανερό" και την "κάρτα του πολίτη".

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου με 3 λέξεις;

Θα με χαρακτήριζα εργασιομανή, εργατικό και φιλαλήθη... ενεργός πολίτης σε όλα.

Είσαι ένας άνθρωπος δραστήριος και ενεργητικός. Από πού πηγάζει αυτή η ενέργεια; Ποιο είναι το μυστικό;

Η απίστευτη ενέργεια μου πηγάζει από την αισιοδοξία μου και την απέραντη αγάπη για τη ζωή, που είναι ένα δώρο της φύσης. Είμαι ακούραστος. Κάνω πράγματα, μέσα στη μέρα, που θα έκαναν τρείς και τέσσερεις άνθρωποι. Είμαι σίγουρος οτι θα ζήσω και μετά τα 100 γιατί είμαι πολύ χρήσιμος για όλους.


Αυτό το διάστημα εμφανίζεσαι στην παράσταση "Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες". Μίλησέ μας για  τον ρόλο σου. Πες μας γι' αυτή τη συνεργασία.
Στους "Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες" κάνω έναν απολαυστικό ρόλο. Υποδύομαι έναν αεικίνητο ανθρωπάκο, που ταλαιπωρείται και θυμίζει κάτι από τους ήρωες των παλιών ελληνικών ταινιών. Έχω πάρει στοιχεία από τους ηθοποιούς που θαύμαζα. Τον Βέγγο, τον Παπαγιαννόπουλο. Η συνεργασία αυτή είναι υπέροχη και νιώθω απίστευτη ζεστασιά και ομορφιά με τους συγκεκριμένους συναδέλφους, που δεν το παίζουν "φίρμες", αλλά είναι κανονικοί άνθρωποι.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ημερολόγειο λεύκωμα του ΤΑΣΕΗ, στο οποίο εισαι Πρόεδρος. Μίλησέ μας για αυτό. 

Το ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), που είμαι πρόεδρος του 12 χρόνια γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του με το νέο ημερολόγιο λεύκωμα 2019 που συμπεριμάμβανει 6000 ημερομηνίες γενεθλίων και θανάτων ηθοποιών και είναι αφιερωμένο στη μεγάλη θεταρική οικογένεια απο το 1850 εως σήμερα και όλες τις συγγένειες ηθοποιών και σε 80 ηθοποιούς που ζουν και έχουν γεννηθεί από το 1934 και πριν. Το ημερολόγιο περιέχει ανέκδοτες φωτογραφίες και πλούσιο υλικό, χρήσιμο για όλους. Χρειάστηκαν τρεις μήνες δουλειάς για να εντοπιστεί αυτό το πλούσιο υλικό, και είμαι υπερήφανος που για δεύτερη χρονιά καταφέρνω να συντηρήσω το τοσο χρήσιμο για τους ηθοποιούς ταμείο αλληλοβοήθειας με το ημερολόγιο αυτό και τις πωλήσεις του.


Συνέντευξη: Xάρης Γκουτζουμάνος


***

Hustbrand
                

Ανακάλυψε τα μοναδικά προϊόντα της Hustbrand ΕΔΩ. Η Hustbrand διαθέτει τεράστια ποικιλία σε γυαλιά ηλίου, βραχιόλια και ρολόγια. Χρησιμοποιώντας τον κωδικό "HARRYG20" έχεις 20% έκπτωση σε κάθε αγορά.
       
                                       


  *Social media 
   --------------------------
   facebook: Harry Goutzoumanos
   Instagram: mrharrygi
   YouTube:Harry Stories

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

To demo της Παπαρίζου για το «fuego» (AUDIO)

Η Ελένη Φουρέιρα, η εκπρόσωπος της Κύπρου στον φετινό διαγωνισμό της  Eurovision , φαίνεται πως δεν είναι η μόνη που έχει τραγουδήσει το τραγούδι του  Alex   Papaconstantinou , « Fuego ». Σύμφωνα με πληροφορίες η Έλενα Παπαρίζου είχε ηχογραφήσει πρώτη το κομμάτι σε μορφή  demo .  Η τραγουδίστρια είχε δεχθεί αρχικά πρόταση από την Κύπρο,να εκπροσωπήσει τη χώρα, όμως αρνήθηκε και τελικά επελέγει η Ελένη Φουρέιρα. Η ιστοσελίδα που ανήρτησε πρώτη το τραγούδι, το έχει αφαιρέσει. Μόνο στο Plan b μπoρείτε να ακούσετε ολόκληρητολόκληρη εκτέλεση της Έλενας Παραρίζου. Κείμενο: Χάρης Γκουτζουμάνος Διάβασε επίσης: Φουρέιρα - Παπαρίζου ξανά στη Eurovision Social media ----------------------- facebook:  Harry Goutzoumanos Instagram:  mrharrygi YouTube: Harry Stories

Οι Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των επωνύμων στο "Plan b" (VIDEO)

Καλησπέρα  φίλες και φίλοι αναγνώστες. Πως είστε; τι κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε μπει ήδη στο εορταστικό κλίμα καθώς είμαστε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα. Το δέντρο έχει στολιστεί, τα λαμπάκια "χορεύουν" στους διάφορους ρυθμούς, η φωτιά στο τζάκι "τρίζει", τα κάστανα ψήνονται, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες βρίσκονται στις πιατέλες τους έτοιμοι προς κατανάλωση. Η ομορφότερη και πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου είναι εδώ! Χριστούγεννα. Μια λέξη, χίλια συναισθήματα. Τα Χριστούγεννα έχουν μια ξεχωριστή μαγεία και κανείς δεν μπορεί να τα περιγράψει με μία μόνο λέξη. Τα Χριστούγεννα είναι μυρωδιές, είναι αρώματα, μουσικές, αγάπη, στοργή, δώρα, ένα στολισμένο δέντρο, ένα γιορτινό τραπέζι με συγγενείς… Τα Χριστούγεννα μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε και πάλι παιδιά. Αυτές τις ημέρες μας κάνουν αναπολούμε τις  εποχές που σαν πιτσιρίκια πηγαίναμε για κάλαντα το πρωινό της Παραμονής. Τότε που γράφαμε γράμμα στον Αϊ Βασίλη και περι

Αυτές είναι οι αδερφές Τέγου, που προκαλούν πανικό με το rap χριστιανικό τραγούδι τους.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφέρει να στρέψουν όλα τα βλέμματα πάνω τους. Το πρόσφατο video που  ανέβασαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο facebook, έγινε  αμέσως  viral , αποσπώντας πολλά likes και ακόμα περισσότερα σχόλια.  Ο λόγος για τις τρεις αδερφές Τέγου, Βασιλική,   Άννα -Μαρία  και  Αλεξάνδρα  από την Αθήνα.   Στο video τα κορίτσια τραγουδούν για τον Ιησού Χριστό σε  rap/trap style , συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής.  Δείτε εδώ το video: Τ ο video κατάφερε να γίνει viral κυρίως λόγω της θεματολογίας του.  Σε μια χώρα, όπου το θέμα "θρησκεία" αποτελεί taboo, οι αδερφές Τέγου ορθώνουν το ανάστημά τους και με όπλα τις φωνές τους τραγουδούν για τον Χριστιανισμό.  Το τραγούδι των αδερφών Τέγου, έχει αποσπάσει αρκετά σχόλια, κυρίως θετικά, τα οποία εστιάζουν στις φωνητικές ικανότητες των κοριτσιών. Δεν λείπουν όμως και τα αρνητικά, τα οποία θίγουν θέματα θρησκείας. Τα κορίτσια έχουν αναρτήσει αρκετά τραγούδια στους λογαριασμούς τους

Plan b: Άκου ΕΔΩ τα νέα τραγούδια της Ελένης Φουρέιρα!

Η Ελένη Φουρέιρα αναμφισβήτητα θεωρείται μια από τις πιο κορυφαίες Ελληνίδες ποπ τραγουδίστριες. Μετά την επιτυχία της στην περσινή Eurovision (2018), κατάφερε σε λίγο χρονικό διάστημα να μαγέψει το κοινό της Ευρώπης. Το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμά της είναι βαρύ και απαιτητικό με πολυάριθμες εμφανίσεις  σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Τα διεθνή singles της κάνουν πάταγο και εμάς πολύ υπερήφανους.  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το πρώτο της διεθνές EP, με τίτλο «Gypsy Woman», από την Panik Records. Το album προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο μέσω spotify. Τα πέντε νέα κομμάτια του mini album δεν υπάρχουν δυστυχώς  στο youtube. Αν θες όμως να τα ακούσεις ολόκληρα, χωρίς να ανακατευτείς  με spotify, το "p lan b" σου έχει τη λύση. Εδώ μπορείς να ακούσεις και τα 5 νέα tracks της Ελένης. Enjoy!!! Maria: Call ya: Barcelona: El ritmo psicodelico: Gypsy woman: Διάβασε επίσης: Σία Κοσκινά: Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα! (Συ