Στο Γιοχάνεσμπουργκ έρχεται μαζί με τον αδερφό του Justice για να δραπετεύσουν από τον γάμο. Εκεί ο Μαντέλα μαθαίνει για τον καπιταλισμό στη Νότια Αφρική και εκστασιάζεται από τις συνελεύσεις του Κομμονιστικού Κόμματος που ποβάλλει ως ίσους Αφρικανούς, Ινδούς και Ευρωπαίους. Δεν έγινε ποτέ επίσημο μέλος γιατί η χριστιανική του πίστη έρχονταν σε σύγκρουση με τον αθεϊσμό του κόμματος και εκείνος θεωρούσε τον αγώνα φυλετικό και όχι ταξικό. Γύρω στο 1943 ολοκληρώνει επιτυχώς τις προπτυχιακές του σπουδές και πλέον ακολουθεί την νομική, καθώς ως δικηγόρος θεωρεί πως βρήκε τον εαυτό του και δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί.
Η περίοδος από το 1944 έως και το 1999 περίπου είναι η στιγμή που ο παγκόσμιος κόσμος αρχίζει να μαθαίνει για το φαινόμενο Nelson Mandela. Όλα άρχισαν όταν έγινε ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και όταν έγινε επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ. Οι δράσεις του τον οδηγήσαν σε δίκη όπου γλύτωσε τον θάνατο με την περίφημη κουβέντα “if it’s need…” και οδηγήθηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990, αφού ο τότε πρόεδρος Φρέντερικ ντε Κλέρκ αναγνώρισε το ANC και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Η αποφυλάκιση του δε, σημάδεψε την απαρχή θεμελειακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όταν αποφυλακίστηκε ξεκίνησε να παροτρύνει τις ξένες δυνάμεις να ενισχύσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Το 1993 βραβεύεται με Νόμπελ Ειρήνης που μοιράστηκε με τον πρόεδρο ντε Κλέρκ και το 1994 γίνεται ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος έγχρωμος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής μετά από εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν και λευκοί και μαύροι.Από το 1999 και μετά αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση για μια ήρεμη οικογενειακή ζωή μοιρασμένη στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Qunu. Στο Γιοχάνεσμπουργκ εργάζεται στο ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα που ιδρύθηκε το ’99 και είχε στο επίκεντρο ζητήμα αγροτικής ανάπτυξης και της καταπολέμησης του HIV/AID. Για τον Μαντέλα ο πόλεμος με τον HIV/AIDS ήταν ένας πόλεμος που είχε σκοτώσει περισσότερους από όσους κάθε «προηγούμενος πόλεμος» και μετέπειτα ήταν και η αιτία που έχασε τον γιο του Magatho.
Nelson Mandela & Winnie Madikizela-Mandela |
Έχοντας υποφέρει από μια παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη, ο Μαντέλα πέθανε τελικά στις 5 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 95 ετών, γύρω στις 20:50 τοπική ώρα, στο σπίτι του στο Χάουτον, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του. Ο Zuma ανακοίνωσε δημοσίως τον θάνατό του στην τηλεόραση, θέτοντας τη χώρα σε δεκαήμερο εθνικό πένθος. Το σώμα του Μαντέλα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2013 στα κτίρια της Ένωσης στην Πρετόρια και στις 15 Δεκεμβρίου 2013 έγινε η κηδεία του δημοσία δαπάνη στο Qunu. Περίπου 30 αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική για να παρακολουθήσουν την κηδεία.
Μάθετε περισσότερα για την ζωή του μέσα από μερικές ταινίες που έχουν γυριστεί βασιζόμενες στις βιογραφίες του:
1. Mandela: Long Walk to Freedom, 2013 με τις ερμηνείες των: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto
2. Winnie Mandela, 2011 με τις ερμηνείες των: Jennifer Hudson, Terrence Howard, Elias Koteas
3. Invictus, 2009 με τις ερμηνείες των: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge
4. Goodbye Bafana, 2007 με τις ερμηνείες των: Joseph Fiennes, Dennis Haysbert, Diane Kruger
Επιμέλεια Κειμένου: Μπελίτσου Ιωάννα
Facebook Profile:
Instagram Profile:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Comment...