Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Nelson Mandela: ο "Rolihlahla" της Νότιας Αφρικής.


          Θα ήταν αδύνατο να ξεχάσει κάποιος έναν τόσο ευφυή, έξυπνο και πιστό ηγέτη όπως ήταν ο Nelson Mandela. Γεννημένος στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μέζβο της περιοχής Τρανσκέι, επαρχία στο Κέιπ Τάουν, πήρε το όνομα Rolihlahla (ταραχοποιός, λέξη της Xhosa). Μεγάλωσε στο χωριό Qunu με την οικογένεια της μητέρας του. Στα 7 του ασπάστηκε τον μεθοδισμό και απέκτησε το αγγλικό όνομα ‘Νέλσον’, από τον δάσκαλο του στην τοπική χριστιανική σχολή όπου πήγαινε. Με τον πατέρα του ξαναήρθε κοντά στα 9 του περίπου χρόνια, όταν εκείνος αποφάσισε να μετακομίσει στο Qunu. Η επαφή τους δεν κράτησε πολύ καθώς λίγο αργότερα τον έχασε από πνευμονία. Μπορεί ο Μαντέλα να ένιωθε αποκομμένος από τον πατέρα του όμως θεώρησε πως του κληροδότησε την αίσθηση δικαιοσύνης και την επαναστατικότητα του.

            Η χαρισματική ηγετική φιγούρα που έγινε παγκοσμίως γνωστή διαμορφώθηκε από την ανατροφή που του δόθηκε από την βασιλική οικογένεια Thembu, τον Βασιλιά Jongintaba και τη σύζυγό του Noengland. Παρότι δεν ήταν βιολογικό τους παιδί τον αντιμετώπιζαν το ίδιο με τα παιδιά τους, Justice & Nomafu. Η ζωή του στο παλάτι τον κάνει να ανακαλύψει και να κάνει κομμάτι του τον χριστιανισμό και παράλληλα να συνεχίσει τα μαθήματα αγλικών, ιστορίας και γεωγραφίας αλλά αυτή τη φορά στην χριστιανική σχολή δίπλα στο παλάτι. Ακολουθεί μια περίοδος που μέσα από διάφορες σχολές, κολέγια και πανέπιστημια αποκτά γνώσεις γύρω από τα αγγλικά, την ανθρωπολογία, την δημόσια διοίκηση, την πολιτική και τη ρωμαϊκή ολλανδική νομοθεσία. Στις φοιτητικές εστίες του Wesley House γνωρίζει και γίνεται στενός φίλος με τους Oliver Tambo & K. D. Mantazima.

            Στο Γιοχάνεσμπουργκ έρχεται μαζί με τον αδερφό του Justice για να δραπετεύσουν από τον γάμο. Εκεί ο Μαντέλα μαθαίνει για τον καπιταλισμό στη Νότια Αφρική και εκστασιάζεται από τις συνελεύσεις του Κομμονιστικού Κόμματος που ποβάλλει ως ίσους Αφρικανούς, Ινδούς και Ευρωπαίους. Δεν έγινε ποτέ επίσημο μέλος γιατί η χριστιανική του πίστη έρχονταν σε σύγκρουση με τον αθεϊσμό του κόμματος και εκείνος θεωρούσε τον αγώνα φυλετικό και όχι ταξικό. Γύρω στο 1943 ολοκληρώνει επιτυχώς τις προπτυχιακές του σπουδές και πλέον ακολουθεί την νομική, καθώς ως δικηγόρος θεωρεί πως βρήκε τον εαυτό του και δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί.

            Η περίοδος από το 1944 έως και το 1999 περίπου είναι η στιγμή που ο παγκόσμιος κόσμος αρχίζει να μαθαίνει για το φαινόμενο Nelson Mandela. Όλα άρχισαν όταν έγινε ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και όταν έγινε επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ. Οι δράσεις του τον οδηγήσαν σε δίκη όπου γλύτωσε τον θάνατο με την περίφημη κουβέντα “if its need…” και οδηγήθηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990, αφού ο τότε πρόεδρος Φρέντερικ ντε Κλέρκ αναγνώρισε το ANC και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Η αποφυλάκιση του δε, σημάδεψε την απαρχή θεμελειακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όταν αποφυλακίστηκε ξεκίνησε να παροτρύνει τις ξένες δυνάμεις να ενισχύσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Το 1993 βραβεύεται με Νόμπελ Ειρήνης που μοιράστηκε με τον πρόεδρο ντε Κλέρκ και το 1994 γίνεται ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος έγχρωμος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής μετά από εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν και λευκοί και μαύροι. 

  Από το 1999 και μετά αποφασίζει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση για μια ήρεμη οικογενειακή ζωή μοιρασμένη στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Qunu. Στο Γιοχάνεσμπουργκ εργάζεται στο ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα που ιδρύθηκε το ’99 και είχε στο επίκεντρο ζητήμα αγροτικής ανάπτυξης και της καταπολέμησης του HIV/AID. Για τον Μαντέλα ο πόλεμος με τον HIV/AIDS ήταν ένας πόλεμος που είχε σκοτώσει περισσότερους από όσους κάθε «προηγούμενος πόλεμος» και μετέπειτα ήταν και η αιτία που έχασε τον γιο του Magatho.

 

Ώντας αποσυρμένος ασχολείται μόνο με διεθνείς υποθέσεις που τον ενδιαφέρουν. Το 2004, ο Μαντέλα έκανε μια επιτυχημένη εκστρατεία υπέρ της Νότιας Αφρικής ώστε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2010, δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν «καλύτερα δώρα για εμάς» τη χρονιά που θα σηματοδοτούσε μια δεκαετία από την πτώση του απαρτχάιντ. Παρόλο που διατήρησε ένα χαμηλό προφίλ ενόψει ενός γεγονότος με την υγεία του, ο Μαντέλα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2010, όπου έλαβε αρκετά χειροκροτήματα. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα 90α γενέθλια του Μαντέλα εορτάστηκαν σε όλη τη χώρα στις 18 Ιουλίου 2008 και συνέπεσαν με τους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στο Qunu και με μια συναυλία προς τιμήν του στο Hyde Park του Λονδίνου.

Nelson Mandela & Winnie Madikizela-Mandela
            Ως άνθρωπος είχε ιδιαίτερο χιούμορ που διακρίνοταν και στις ομιλίες του, ήταν λάτρης της ινδικής κουζίνας, είχε συνήθεια να αλλάζει ρούχα πολλές φορές μέσα στην ημέρα και ως Πρόεδρος έστρωνε πάντα μόνος του το κρεβάτι του. Μίλαγε σε όλους με ευγένεια ανεξαρτήτως ηλικίας ή αξιώματος και απέφευγε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ήταν γνωστός για την ικανότητά του να βρίσκει ένα κοινό έδαφος με τις διαφορετικές κοινότητες. Στην προσωπική του ζωή έχοντας τη φήμη του «Αφρικανού Τζέντλεμαν» παντρεύτηκε 3 φορές τις Evelyn Ntoko Mase (Οκτώβριος, 1944), Winnie Madikizela-Mandela (Ιούνιος,1958) και την Graca Maschel (Ιούλιος, 1998), Απέκτησε 6 παιδιά, 17 εγγόνια και τουλάχιστον 17 δισέγγονα. Φήμες τον θέλουν πιο στοργικό με τα εγγόνια του από ότι με τα παιδιά του. 

Έχοντας υποφέρει από μια παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη, ο Μαντέλα πέθανε τελικά στις 5 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 95 ετών, γύρω στις 20:50 τοπική ώρα, στο σπίτι του στο Χάουτον, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του. Ο Zuma ανακοίνωσε δημοσίως τον θάνατό του στην τηλεόραση, θέτοντας τη χώρα σε δεκαήμερο εθνικό πένθος. Το σώμα του Μαντέλα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2013 στα κτίρια της Ένωσης στην Πρετόρια και στις 15 Δεκεμβρίου 2013 έγινε η κηδεία του δημοσία δαπάνη στο Qunu. Περίπου 30 αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική για να παρακολουθήσουν την κηδεία.


Μάθετε περισσότερα για την ζωή του μέσα από μερικές ταινίες που έχουν γυριστεί βασιζόμενες στις βιογραφίες του:

1. Mandela: Long Walk to Freedom, 2013 με τις ερμηνείες των: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto

2. Winnie Mandela, 2011 με τις ερμηνείες των: Jennifer Hudson, Terrence Howard, Elias Koteas

3. Invictus, 2009 με τις ερμηνείες των: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge

 4. Goodbye Bafana, 2007 με τις ερμηνείες των: Joseph Fiennes, Dennis Haysbert, Diane Kruger

 

Επιμέλεια Κειμένου: Μπελίτσου Ιωάννα

Facebook Profile: 

Ιωάννα Μπελίτσου  Plan B

Instagram Profile:

@iwnampelitsou    @planB.gr

 

 

           

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

To demo της Παπαρίζου για το «fuego» (AUDIO)

Η Ελένη Φουρέιρα, η εκπρόσωπος της Κύπρου στον φετινό διαγωνισμό της  Eurovision , φαίνεται πως δεν είναι η μόνη που έχει τραγουδήσει το τραγούδι του  Alex   Papaconstantinou , « Fuego ». Σύμφωνα με πληροφορίες η Έλενα Παπαρίζου είχε ηχογραφήσει πρώτη το κομμάτι σε μορφή  demo .  Η τραγουδίστρια είχε δεχθεί αρχικά πρόταση από την Κύπρο,να εκπροσωπήσει τη χώρα, όμως αρνήθηκε και τελικά επελέγει η Ελένη Φουρέιρα. Η ιστοσελίδα που ανήρτησε πρώτη το τραγούδι, το έχει αφαιρέσει. Μόνο στο Plan b μπoρείτε να ακούσετε ολόκληρητολόκληρη εκτέλεση της Έλενας Παραρίζου. Κείμενο: Χάρης Γκουτζουμάνος Διάβασε επίσης: Φουρέιρα - Παπαρίζου ξανά στη Eurovision Social media ----------------------- facebook:  Harry Goutzoumanos Instagram:  mrharrygi YouTube: Harry Stories

Οι Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των επωνύμων στο "Plan b" (VIDEO)

Καλησπέρα  φίλες και φίλοι αναγνώστες. Πως είστε; τι κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε μπει ήδη στο εορταστικό κλίμα καθώς είμαστε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα. Το δέντρο έχει στολιστεί, τα λαμπάκια "χορεύουν" στους διάφορους ρυθμούς, η φωτιά στο τζάκι "τρίζει", τα κάστανα ψήνονται, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες βρίσκονται στις πιατέλες τους έτοιμοι προς κατανάλωση. Η ομορφότερη και πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου είναι εδώ! Χριστούγεννα. Μια λέξη, χίλια συναισθήματα. Τα Χριστούγεννα έχουν μια ξεχωριστή μαγεία και κανείς δεν μπορεί να τα περιγράψει με μία μόνο λέξη. Τα Χριστούγεννα είναι μυρωδιές, είναι αρώματα, μουσικές, αγάπη, στοργή, δώρα, ένα στολισμένο δέντρο, ένα γιορτινό τραπέζι με συγγενείς… Τα Χριστούγεννα μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε και πάλι παιδιά. Αυτές τις ημέρες μας κάνουν αναπολούμε τις  εποχές που σαν πιτσιρίκια πηγαίναμε για κάλαντα το πρωινό της Παραμονής. Τότε που γράφαμε γράμμα στον Αϊ Βασίλη και περι

Αυτές είναι οι αδερφές Τέγου, που προκαλούν πανικό με το rap χριστιανικό τραγούδι τους.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφέρει να στρέψουν όλα τα βλέμματα πάνω τους. Το πρόσφατο video που  ανέβασαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο facebook, έγινε  αμέσως  viral , αποσπώντας πολλά likes και ακόμα περισσότερα σχόλια.  Ο λόγος για τις τρεις αδερφές Τέγου, Βασιλική,   Άννα -Μαρία  και  Αλεξάνδρα  από την Αθήνα.   Στο video τα κορίτσια τραγουδούν για τον Ιησού Χριστό σε  rap/trap style , συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής.  Δείτε εδώ το video: Τ ο video κατάφερε να γίνει viral κυρίως λόγω της θεματολογίας του.  Σε μια χώρα, όπου το θέμα "θρησκεία" αποτελεί taboo, οι αδερφές Τέγου ορθώνουν το ανάστημά τους και με όπλα τις φωνές τους τραγουδούν για τον Χριστιανισμό.  Το τραγούδι των αδερφών Τέγου, έχει αποσπάσει αρκετά σχόλια, κυρίως θετικά, τα οποία εστιάζουν στις φωνητικές ικανότητες των κοριτσιών. Δεν λείπουν όμως και τα αρνητικά, τα οποία θίγουν θέματα θρησκείας. Τα κορίτσια έχουν αναρτήσει αρκετά τραγούδια στους λογαριασμούς τους

Plan b: Άκου ΕΔΩ τα νέα τραγούδια της Ελένης Φουρέιρα!

Η Ελένη Φουρέιρα αναμφισβήτητα θεωρείται μια από τις πιο κορυφαίες Ελληνίδες ποπ τραγουδίστριες. Μετά την επιτυχία της στην περσινή Eurovision (2018), κατάφερε σε λίγο χρονικό διάστημα να μαγέψει το κοινό της Ευρώπης. Το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμά της είναι βαρύ και απαιτητικό με πολυάριθμες εμφανίσεις  σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Τα διεθνή singles της κάνουν πάταγο και εμάς πολύ υπερήφανους.  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το πρώτο της διεθνές EP, με τίτλο «Gypsy Woman», από την Panik Records. Το album προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο μέσω spotify. Τα πέντε νέα κομμάτια του mini album δεν υπάρχουν δυστυχώς  στο youtube. Αν θες όμως να τα ακούσεις ολόκληρα, χωρίς να ανακατευτείς  με spotify, το "p lan b" σου έχει τη λύση. Εδώ μπορείς να ακούσεις και τα 5 νέα tracks της Ελένης. Enjoy!!! Maria: Call ya: Barcelona: El ritmo psicodelico: Gypsy woman: Διάβασε επίσης: Σία Κοσκινά: Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα! (Συ