Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φρίντα Κάλο: Η όμορφη "Κουτσοφρίντα" που φορούσε πάντα την άνοιξη.


Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε στην πόλη Κογιοακάν του Μεξικού το 1907. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη καλλιτέχνη αφού έκανε τον πόνο και την θλίψη εργαλεία δημιουργίας και έτσι κατάφερε να μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων μας. Η ασχολία της με τη ζωγραφική προέκυψε 1 χρόνο μετά το ατύχημα που είχε στα 18 της χρόνια, όταν το λεωφορείο που επέβαινε συγκρούστηκε με διερχόμενο τραμ, και ενόσω ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι. Οι καλλιτεχνικές σπουδές της όμως ήταν κοστοβόρες και η οικογένειας της δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Αυτό την ώθησε στο να αρχίσει να εικονογραφεί βιβλία ιατρικής.  Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η μοίρα χτύπαγε την Φρίντα. Στα 6 της χρόνια είχε αρρωστήσει από πολυμυελίτιδα με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι κοντύτερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η καλλιτέχνης επέλεγε συνέχεια τις μακρυές φούστες και την σημάδεψε το παρατσούκλι «Κουτσοφρίντα».
"Νοσοκομείο Χένρι Φορντ"

Τα έργα της είναι κυρίως αυτοπροσωπογραφίες που χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, επηρεασμένες από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό και από δημοφιλή λαϊκά χριστιανικά τάματα (retablos). Αυτοποσωπογραφίες έκφρασης του προσωπικού της πόνου και της σεξουαλικότητας της. Τα πιο έντονα έργα της ήταν το «Αποβολή στο Ντητρόιτ» και το «Νοσοκομείο Χένρι Φορντ» γιατί αποτύπωναν τις αποβολές που βίωσε και την λύπη της για την αδυναμία της να κάνει παιδί.
Η Φρίντα Κάλο-Ντιέγκο Ριβιέρα
Τον σύζυγο της, Ντιέγκο Ριβιέρα, τον είδε πρώτη φορά στο Escola Prepatoria, όπου εκείνη παρακολουθούσε μαθήματα και εκείνος διακοσμούσε τη σχολή με τις τοιχογραφίες του. Ο Ντιέγκο Ριβιέρα ήταν ήδη αναγνωρισμένος τοιχογράφος με μεγάλη ζήτησα στις Η.Π.Α.. Με τη Φρίντα ξαναβρέθηκαν το 1929 όταν η ίδια του έδειξε δουλειά της. Παντρεύτηκαν τον ίδιο χρόνο. Οι δουλειές του είχαν αντίθετη κατεύθυνση. Ο Ριβιέρα προτιμούσε να εμπνέεται από το Μεξικό της προκολομβιανής εποχής ενώ η Κάλο παρέμενε πιστή στην mexicanidad.
Η Φρίντα Κάλο για αρκετό καιρό αναγνωρίζοταν ως η γυναίκα του Ντιέγκο Ριβιέρα. Από την σκιά του την έβγαλε το 1938, ο Αντρέ Μπρετόν. Εντυπωσιασμένος από τη δουλειά της την κάλεσε στο Παρίσι και οργανώσε την μία εκ των τριών εκθέσεων με την προσωπική της δουλεια. Ακολούθησαν άλλες δύο, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.
"Οι δύο Φρίντες"
Το 1939 χώρισε προσωρινά με τον Ριβιέρα και αποσύρθηκε στο Μεξικό στο «Γαλάζιο Σπίτι» όπου εκεί ζωγράφισε έναν ακόμη σημαντικό πίνακα, «Οι δύο Φρίδες», μέσα από τον οποίο εξέφρασε το δίλλημα της για το διαζύγιο. Όσο έμεινε εκεί διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον Νίκολας Μάρεϊ. Μία σχέση όμως που κράτησε μόλις 1 χρόνο, αφού το 1940 χώρισαν για να ξαναπαντρευτεί η Φρίντα τον Ντιέγκο.
Η ανάγνώριση τόσο της ίδιας όσο και του συζήγου της ήρθε το 2010 από την Κυβέρνηση του Μεξικού που απεικόνισε τα πρόσωπα τους στις 2 όψεις του χαρτονομίσματος των 500πέσος στην έκδοση για τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την Μεξικάνικη Επανάσταση και τα 200 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας. Επίσης το 1957 το «Γαλάζιο Σπίτι» έγινε δωρέα στην πόλη από τον Ντέγκο Ριβιέρα και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο. Η Φρίντα Κάλο έζησε μια ζωή γεμάτη πόνο αλλά και ερωτική. Μια ζωή γεμάτη πάθος και έρωτα σαν ‘σκύλα λυσασμένη’ και όπως είχε πει και η ίδια «Οι πίνακές της δεν ήταν όνειρα αλλά η δική της πραγματκότητα». 
"Το Γαλάζιο Σπίτι". Από το 1957 λειτουργεί ως μουσείο. 
      






Επιμέλεια Κειμένου: Ιωάννα Μπελίτσου
Instagram: @iwnampelitsou @planB.gr 
Facebook: Ιωάννα Μπελίτσου PlanB.gr 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

To demo της Παπαρίζου για το «fuego» (AUDIO)

Η Ελένη Φουρέιρα, η εκπρόσωπος της Κύπρου στον φετινό διαγωνισμό της  Eurovision , φαίνεται πως δεν είναι η μόνη που έχει τραγουδήσει το τραγούδι του  Alex   Papaconstantinou , « Fuego ». Σύμφωνα με πληροφορίες η Έλενα Παπαρίζου είχε ηχογραφήσει πρώτη το κομμάτι σε μορφή  demo .  Η τραγουδίστρια είχε δεχθεί αρχικά πρόταση από την Κύπρο,να εκπροσωπήσει τη χώρα, όμως αρνήθηκε και τελικά επελέγει η Ελένη Φουρέιρα. Η ιστοσελίδα που ανήρτησε πρώτη το τραγούδι, το έχει αφαιρέσει. Μόνο στο Plan b μπoρείτε να ακούσετε ολόκληρητολόκληρη εκτέλεση της Έλενας Παραρίζου. Κείμενο: Χάρης Γκουτζουμάνος Διάβασε επίσης: Φουρέιρα - Παπαρίζου ξανά στη Eurovision Social media ----------------------- facebook:  Harry Goutzoumanos Instagram:  mrharrygi YouTube: Harry Stories

Οι Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των επωνύμων στο "Plan b" (VIDEO)

Καλησπέρα  φίλες και φίλοι αναγνώστες. Πως είστε; τι κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε μπει ήδη στο εορταστικό κλίμα καθώς είμαστε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα. Το δέντρο έχει στολιστεί, τα λαμπάκια "χορεύουν" στους διάφορους ρυθμούς, η φωτιά στο τζάκι "τρίζει", τα κάστανα ψήνονται, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες βρίσκονται στις πιατέλες τους έτοιμοι προς κατανάλωση. Η ομορφότερη και πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου είναι εδώ! Χριστούγεννα. Μια λέξη, χίλια συναισθήματα. Τα Χριστούγεννα έχουν μια ξεχωριστή μαγεία και κανείς δεν μπορεί να τα περιγράψει με μία μόνο λέξη. Τα Χριστούγεννα είναι μυρωδιές, είναι αρώματα, μουσικές, αγάπη, στοργή, δώρα, ένα στολισμένο δέντρο, ένα γιορτινό τραπέζι με συγγενείς… Τα Χριστούγεννα μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε και πάλι παιδιά. Αυτές τις ημέρες μας κάνουν αναπολούμε τις  εποχές που σαν πιτσιρίκια πηγαίναμε για κάλαντα το πρωινό της Παραμονής. Τότε που γράφαμε γράμμα στον Αϊ Βασίλη και περι

Αυτές είναι οι αδερφές Τέγου, που προκαλούν πανικό με το rap χριστιανικό τραγούδι τους.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφέρει να στρέψουν όλα τα βλέμματα πάνω τους. Το πρόσφατο video που  ανέβασαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο facebook, έγινε  αμέσως  viral , αποσπώντας πολλά likes και ακόμα περισσότερα σχόλια.  Ο λόγος για τις τρεις αδερφές Τέγου, Βασιλική,   Άννα -Μαρία  και  Αλεξάνδρα  από την Αθήνα.   Στο video τα κορίτσια τραγουδούν για τον Ιησού Χριστό σε  rap/trap style , συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής.  Δείτε εδώ το video: Τ ο video κατάφερε να γίνει viral κυρίως λόγω της θεματολογίας του.  Σε μια χώρα, όπου το θέμα "θρησκεία" αποτελεί taboo, οι αδερφές Τέγου ορθώνουν το ανάστημά τους και με όπλα τις φωνές τους τραγουδούν για τον Χριστιανισμό.  Το τραγούδι των αδερφών Τέγου, έχει αποσπάσει αρκετά σχόλια, κυρίως θετικά, τα οποία εστιάζουν στις φωνητικές ικανότητες των κοριτσιών. Δεν λείπουν όμως και τα αρνητικά, τα οποία θίγουν θέματα θρησκείας. Τα κορίτσια έχουν αναρτήσει αρκετά τραγούδια στους λογαριασμούς τους

Plan b: Άκου ΕΔΩ τα νέα τραγούδια της Ελένης Φουρέιρα!

Η Ελένη Φουρέιρα αναμφισβήτητα θεωρείται μια από τις πιο κορυφαίες Ελληνίδες ποπ τραγουδίστριες. Μετά την επιτυχία της στην περσινή Eurovision (2018), κατάφερε σε λίγο χρονικό διάστημα να μαγέψει το κοινό της Ευρώπης. Το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμά της είναι βαρύ και απαιτητικό με πολυάριθμες εμφανίσεις  σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Τα διεθνή singles της κάνουν πάταγο και εμάς πολύ υπερήφανους.  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το πρώτο της διεθνές EP, με τίτλο «Gypsy Woman», από την Panik Records. Το album προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο μέσω spotify. Τα πέντε νέα κομμάτια του mini album δεν υπάρχουν δυστυχώς  στο youtube. Αν θες όμως να τα ακούσεις ολόκληρα, χωρίς να ανακατευτείς  με spotify, το "p lan b" σου έχει τη λύση. Εδώ μπορείς να ακούσεις και τα 5 νέα tracks της Ελένης. Enjoy!!! Maria: Call ya: Barcelona: El ritmo psicodelico: Gypsy woman: Διάβασε επίσης: Σία Κοσκινά: Η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα! (Συ